Stagnerende lonen en stijgende huizenprijzen vormen geen prettige mix voor starters op de woningmarkt. Wereldwijd is het lastiger voor starters om de ladder naar het eigen huis te beklimmen.

Maar hoe somber of zonnig hun vooruitzichten zijn, verschilt sterk van land tot land.

De internationale verhuizer MoveHub heeft een ranglijst samengesteld van landen waar de positie van starters op de huizenmarkt het snelst verbetert. Daarbij is de loonontwikkeling in 2016 afgezet tegen de veranderingen in de huizenprijzen in het afgelopen jaar.

De huizenprijzen komen uit de Global property Guide en de loongegevens uit de Hayes Group Salary Forecast 2016.

Het zal geen van onze lezers verbazen dat Nederland een armzalige 21ste plaats scoort op de lijst van 33 landen: de huizenprijzen stijgen hier nog altijd veel harder dan de lonen. Maar in de top 5 zitten wel een paar verrassingen.

Kijk zelf maar naar de landen hieronder:


5. Zwitserland — De huizenprijzen daalden de laatste twaalf maanden met 0,7 procent in Zwitserland, terwijl de lonen met 2,5 procent stegen. Ondanks deze verbetering blijven de huizen in het land verre van goedkoop: de gemiddelde vraagprijs voor een eengezinswoning was vorig jaar 1,2 miljoen franc (ongeveer 1,1 miljoen euro).

Foto: Aleksandar Georgiev / Getty Images

4. Singapore — De huizenprijzen in de Zuidoost-Aziatische stadsstaat daalden vorig jaar met 3,4 procent terwijl de lonen met 3,7 procent toenamen. Met dank aan de veerkracht van Singapore's open, vooral door internationale handel gedreven economie, ook al beleefde reuzenbuurman China een aanmerkelijke vertraging van zijn economische groei.

Foto: Flickr/aotaro

3. Griekenland — De huizenprijzen kelderden vorig jaar met 4,1 procent terwijl de lonen stegen met 3,4 procent. De Griekse huizenprijzen dalen al zeven jaar, sinds het land worstelt met een enorme schuldencrisis die de lonen heeft uitgehold, de werkloosheid heeft opgedreven en het consumentenvertrouwen volledig om zeep heeft geholpen. Appartementen in Athene gaan momenteel van de hand voor een lach-, of misschien eerder deerniswekkende 23.000 euro.

Foto: Mateus Alves/Flickr

2. Spanje — Voor de Spanjaarden stond de kredietcrisis gelijk aan een vastgoedcrisis. Met geleend geld was er jarenlang veel teveel gebouwd in het land. Spanje staat nu vol spook-Vinex-wijken. Maar starters kunnen daar hun voordeel mee doen nu de Spaanse economie eindelijk herstelt: de huizenprijzen tuimelden vorig jaar verder omlaag met 5,75 procent, terwijl de lonen met 2,20 procent stegen.


1. Verenigde Arabische Emiraten — Het kluster ministaatjes in het Midden-Oosten belandde op de eerste plaats nadat de lokale vastgoedmarkt een waardeval beleefde van bijna 8 procent, terwijl de lonen met iets minder dan 1 procent stegen. De recente scherpe daling van de huizenprijzen in populairste steden van de Golf-staatjes lijkt erop te wijzen dat de Emiraten de betaalbaarheidskloof veel sneller dichten dan andere landen en regio's op aarde.

Foto: Martin Rose/Getty Images

BONUS: 21. Nederland — Ook in Nederland mag het economisch gezien dan eindelijk weer beter gaan, starters op de woningmarkt hebben daar bitter weinig plezier van. De Nederlandse lonen stegen vorig jaar weliswaar met 2,2 procent, maar de huizenprijzen namen drie keer zo hard toe: met ruim 6 procent.